Multi-function Building - Glenworth Valley
Capturing the expansive views and atmosphere of the majestic Glenworth Valley, this project has evolved from a modest brief for an assembly hall, then expanded to cater for increasing international tourism demands for the unique facilities at the Glenworth Valley Outdoor Adventure Centre. In this project a dramatic butterfly roof connects the expansive outdoor terrace to the valley views, whilst north facing glazing, two-way fireplaces and interior detailing by Luchetti Krelle, allows this building to respond to its beautiful environment whilst catering for restaurant patrons, weddings and conferences with a contemporary and luxurious rural aesthetic.

view the project gallery
Balmoral Vistas - Mosman
This prestige residence is located on the magnificent slopes of Sydney's Balmoral Beach and was designed and built without compromise on detail, and drew it's inspiration from the modernist lines of Neutra and Koenig. Nestled into a steeply sloping site, our aim was to exploit the sweeping vistas over Balmoral Beach whilst creating a secluded retreat for its high profile owners, and maximising the indoor outdoor connections throughout the site.

view the project gallery
Full Metal Jacket - Seaforth
A robust and industrial aesthetic contrasts with the natural surrounds in this idyllic property overlooking Middle Harbour. Consisting of two pavilions rotated on an axis formed by the main entry, this light-filled home responds to an awkward site whilst also meeting the vigorous construction requirements of a Flame-Zone bushfire rating.

view the project gallery
Universal House - Riverview
Designed to subtly blend in within a streetscape of traditional homes, this Riverview residence is a reinterpretation of a 1920's bungalow. Universally designed for accessibility throughout the site and finely detailed using recycled timbers to add warmth and character, this single level home exudes soul and comfort.

view the project gallery
1950s-inspired beach house - Manly
This quintessential 1950s-inspired beach house at Manly is designed to complement existing urban architecture and its white palette allows the texture of external materials and shading devices to play with light in a delicate manner. Originally developed from one of Sanctum's pre-designed homes, it has evolved into a spectacular residence that is both playful and succinct in its response to its beachside environment.

view the project gallery
Appian Way - Burwood
This project included alterations and additions to an existing heritage listed home in the renowned Appian Way in Sydney's inner west. A sensitive hand was required to seamlessly and respectively incorporate the contemporary additions into this fine example of Queen Anne style architecture from the Federation period and included new family room. kitchen, outdoor entertaining area, swimming pool and guesthouse along with a complete renovation of the existing traditional detailing.

view the project gallery
Bush retreat - Glenworth Valley
Located on an idyllic site within a deep valley carved through Hawkesbury sandstone cliffs, this home is designed to respond to extremes of heat and cold within its humid microclimate. The building's palette of recycled timber, glass, sandstone and steel responds to its natural environment, reflecting a design language synonymous with the Australian bush.

view the project gallery
Sustainable townhomes - Lane Cove
These residences in Lane Cove on Sydney's Lower North Shore illustrate how considered design and materials can create an idyllic and sustainable suburban haven. With a design brief that embraced the full range of environmentally sustainable design strategies, these homes feature passive solar design, low energy use, reduced embodied energy, high indoor air quality and high water retention through storage and landscape design. This project won the BPN Sustainability Award for multi-unit residences in 2010 and the Multi Residence category for the Abode House of the Year awards in 2012.

view the project gallery
Low impact home - Castlecrag
Inspired by the works of Frank Lloyd Wright and located in a stringent Walter Burley Griffin conservation zone at Castlecrag on Sydney's Lower North Shore, this residence responds to the need for a low impact form with broad floating roof planes and an abundance of light and connectivity to views. It won best project at the BDANSW Design Awards in 2007.

view the project gallery
Outdoor living room - Killara
Responding to the client's need for more entertainment space, this outdoor living room straddles an old swimming pool that now serves as a rainwater reservoir. Designed in a similar way to an internal room, this tranquil space features a retractable roof to let sunshine penetrate adjacent rooms and to maximise airflow and shade for summer comfort. All interior elements are water resistant and designed to accommodate weather penetration. This project was recognised by the BDA in 2005 with awards for best interior, best alteration and best project.

view the project gallery
Rural retreat - Central Coast
This sprawling home captures the essence of rural Australia, while providing a level of luxury and amenity more akin to grand urban locales. Despite its vast proportions, the residence sensitively manages its energy, water and waste requirements to the extent that it can be autonomous to local 'mains' systems. Design strategies such as passive solar design and natural cooling via thermal mass allow this home to sit softly within its landscape and respond to rural resource restrictions.

view the project gallery
Stately residence - Killara
This imposing home of grand proportion is located in one of Sydney's premier streets in Killara. What commenced as alterations and additions to the existing building evolved into a reconfigured residence of some 800m2. With quality detailing throughout, this project and was recognised with the BDA award for best building over 400m2 in 2002.

view the project gallery
Three homes - Castlecrag
These three dwellings on adjacent sites at Castlecrag on Sydney's Lower North Shore maximise passive solar design opportunities and natural cooling strategies. As part of our portfolio of pre-designed homes, these residences offer efficient design for a discerning market.

view the project gallery
Traditional home - Roseville
Located in a street dominated by federation homes, this extensive residence at Roseville on Sydney's North Shore responds sensitively to its local context. Designed for a family of four, its contemporary design embraces energy efficiency and aesthetics and was recognised with an award from the BDA.

view the project gallery
Builder's house - Bella Vista
Designed for a builder in Sydney's northwest, this large residence breaks the mould for 'mega homes' with its energy efficiency, which provides year-round comfort while minimising reliance on mechanical ventilation.

view the project gallery
Cascading home - Seaforth
Located on a long and steep site at Seaforth in Sydney's north, this residence is designed to maximise sweeping views of Middle Harbour and mitigate the harsh effects of the western sun. Cascading over three levels, a butterfly roof gives a lightweight dimension to this large home and a reversed-block insulated veneer provides an energy-efficient solution to the building fabric. The home also adheres to the principles of Feng Shui. This project received a BDANSW award in 2007.

view the project gallery
Pocket Rocket - Birchgrove
Located on a compact inner city block in Sydney, this project was conceived from a successful collaboration of design and construction disciplines, and applies fine detailing in exterior and interior treatments to develop layering and interest within this compact site. The material palette, using contrasting elements of recycled timbers, metallic finishes and recessive elements, help express and 'float' the timber and steel boxes over the open living areas.
Acknowledgements: Julie Wood Design, Lifesize Studio, Maximum Design and Construction.

view the project gallery
Sanctuary Reborn - Dural
Once a dream come true for the owners of this private sanctuary in Sydney's north-western fringe, the original 'project home' has undergone a complete rebirth and has been revitalized with contemporary new additions and a complete new fit out. Situated in dense bushland, the design responds to its setting with a bold industrial aesthetic of exposed steel and metal cladding, whilst echoing its rural locale and extreme bushfire risk.

view the project gallery